Områder og byer på Bali

Det sydlige Bali

På den sydlige del af øen finder I centrum for Balis turisme og hovedstaden Denpasar. Denpasar er en typisk indonesisk storby, som de færreste turister synes har noget at byde på. Dog er det værd at nævne det farverige og charmerende marked, Pasar Badung, i byens centrum. Statstemplet Pura Jagatnatha, Taman Budaya Art Center og det gamle fyrste-palads, der huser ”Bali Museum”, er 3 seværdigheder i Denpasar, der er et besøg værd.

h

Kuta – livlig og farverig atmosfære

Kuta er Balis mest turistede strandområde. Den knap 8 km. lange, brede sandstrand ved Kuta hører til blandt Balis allerbedste. Surfere fra hele verden kommer hertil for at ride på de høje bølger, og på stranden er atmosfæren livlig og farverig.

Her er solbadere, drageflyvere og strandsælgere. Særligt sidst på efter-middagen lokkes mange til Kuta stranden for at nyde den smukke solnedgang.

Kuta er kendt for sine mange forretninger, gode spisesteder og sit hektiske natteliv og appellerer derfor til de rejsende, som gerne vil have liv og masser af aktivitetstilbud.

Nogen mener, at det kan være vanskeligt at finde den balinesiske sjæl blandt de mange turister, men der er bestemt ikke kedeligt i Kuta.

Ved ophold i denne del af Bali, kan det varmt anbefales at lægge vejen forbi det smukke Tanah Lot Temple.

h
h

Legian og Seminyak – indbydende strande

Nord for Kuta ligger Legian og Seminyak, der bl.a. byder på indbydende strandområder. Legian og Seminyak har en mere rolig og afslappet atmosfære end Kuta, og er et godt alternativ til det populære strandområde i Sanur.

Seminyak ligger 10-15 minutter fra Kuta, og opfattes af de fleste som områdets eksklusive bydel. I Legian og Seminyak findes mange rigtigt gode spisesteder og hyggelige barer, og den gode hotelstandard vidner om et anderledes klientel sammenlignet med Kuta.

Nusa Dua – Balis eksklusive halvø

Når man kører gennem porten til de 5-stjernede hoteller ved Nusa Dua stranden, møder man Balis nyeste og mest eksklusive strandområde, hvis internationale atmosfære ikke minder meget om resten af Bali.

Prisniveauet er noget højere end på det øvrige Bali, men til gengæld findes her et væld at aktiviteter. Der er flere golf baner og de bedste muligheder for at windsurfe, dykke, bade og slappe af ved en af Balis allerbedste strande.

h
h

Tanjung Benoa – mere strand, færre turister

På spidsen af Tanjung Benoa-tangen, lige nord for Nusa Dua, ligger landsbyen Benoa. Byen er det multietniske hjørne af Bali med et kinesisk tempel, en moske og et hinduistisk tempel.

På kystvejen mellem Nusa Dua og Benoa finder man en række gode hoteller, der har bevaret den smukke balinesiske arkitektur med lave huse eller bungalows.

Tanjung Benoa er et dejligt familieområde i rolige omgivelser, men med mange muligheder for aktivitet.

Langs kysten ligger flere lokale restauranter, bl.a. Bumbu Bali der tidligere er kåret til Balis bedste ”Local Food”.

Langs den skønne strand findes også alle former for vandsports-faciliteter, bl.a. bananbåde, kano, scuba diving, vandscootere, vandski, jet ski, windsurfing og faldskærmsflyvning.

h
h

Sanur – rolige omgivelser

På den sydøstlige del af Bali ligger Sanur, der er en af øens populære feriebyer. Området står i skærende kontrast til det hektiske liv i Kuta – ja selv bølgerne er mere beherskede i Sanur da koralrevet fungerer som bølgebryder, og beskytter den brede sandstrand mod havets grådige indhug.

Sanur stranden er ca. 7 km. lang og bred, nogle mener den sydlige del er den bedste, men vejr og vind har stor indflydelse på stranden og derfor er det ikke entydigt.

Både den fredelige hovedgade og på stranden er der et væld af spændende restauranter, hvor der er rig mulighed for at prøve eller genopdage nogle af de mange kulinariske specialiteter, Bali kan tilbyde.

I Sanur findes også mange små hyggelige butikker, lokale markeder, templer og traditionelle ceremonier hvor I kan opleve balinesernes hverdagsliv på tættest hånd.

Så har I lyst til en ferie på Bali med en fast base, er Sanur derfor et rigtigt godt valg.

h
h

I aftenskumringen liver stranden og hovedgaden op på ny. I skæret fra restauranternes kulørte lamper, anrettes dagens friskfangede fisk, og duften fra grillen pirrer de nasale sanser.

Man undgår ikke helt sælgerne i Sanur. De tilbyder deres træfigurer, billeder, drager, postkort og meget mere. Et af de første ord man som turist hurtigt lærer, er “tidak” – nej tak.

Hvis man er god til at prutte om prisen, kan man dog også gøre en god handel.

Det centrale Bali

I den bjergrige centrale del af Bali findes sirligt anlagte risterrasser, udsmykkede templer og mange større og mindre landsbyer. Landskabet er frodigt og varieret med dybe slugter, grønne dale og fossende floder.

Denne del af øen er også centrum for den balinesiske kunst, og hver landsby har sit speciale.

Ubud – Balis kulturelle centrum

I de betagende landskaber med brusende floder, dybe dale og lysegrønne risterrasser i det centrale højland finder man den atmosfære, som mange betegner som Balis sande sjæl. Det er også her, traditionerne og de ceremonielle optog dyrkes mest helhjertet. I Ubud eller omegn er der altid en højtidelighed, der kræver et optog.

Området kan besøges på en heldagstur, men vil I rigtigt opleve områdets charme, anbefaler vi som minimum 2-3 overnatninger i Ubud.

h
h

Byen har siden 1930´erne været Balis kulturelle centrum.

Her har kunstnere fra hele verden fundet et kunstnerisk fristed, og de smukke omgivelser har været en uudtømmelig inspirationskilde for bl.a. malere, skulptører og træskærere. Besøg et af gallerierne eller museerne i Ubud.

Trods et stigende antal turister til byen har Ubud stadig en smittende, afslappet atmosfære, og kontrasten til de til tider hektiske strande i syd er skærende.

I Ubud findes mange spændende kunstforretninger, med flotte kopier af berømte værker, smukke souvenirs og brugskunst.

Men faktisk er Ubuds fineste kunstværk det omkringliggende landskab, som bedst indfanges på en spadsere – eller cykeltur. En anden tur er til Abeskoven, Monkey Forest i Ubud.

Ved aftenstid, når roen og temperaturen sænker sig, kan indtrykkene fordøjes på en af byens mange hyggelige caféer.

h

Det nordlige Bali

Denne del af øen adskiller sig på flere områder fra resten af øen. Der er frodigt og køligt i bjergene og tørt og mindre frodigt langs nordkysten.

h

Lovina – mørkt sand og dovne bølger

På Balis nordkyst, mindre end 4 timers kørsel fra lufthavnen, ligger Lovina, der er et andet af Balis populære strandområder.

Den 7 km. lange kyststrækning af små landsbyer med det mørke glinsende sand og dovne bølger lokker mange til. Bambushytter ligger i skyggen af kokospalmer, og friskfangede fisk kan nydes på restauranterne ved stranden.

Tidligt om morgenen er der masser af aktivitet på stranden. Både, varierende i størrelse og beskaffenhed, kappes om at få turister med ud at se delfiner. En stor oplevelse, hvis man er så heldig at se delfinerne mellem de andre både.

Tilbring resten af dagen på stranden eller tag på fisketur med de lokale fiskere.

Der er ikke mange bølger at surfe på, men en solnedgang i Lovina er lige så smuk som på Kuta. Lysene fra fiskerbåde der kommer fra Java, dukker op i horisonten, og farverne fra solen spreder sig over det dovne hav.

h
h

Kun 10 km. fra Lovina ligger Balis gamle “hovedstad” Singaraja. Den før så driftige havneby er forvandlet til en søvnig provinsby. Singaraja gemmer minder fra den hollandske kolonitid, men byen er også kinesisk og muslimsk inspireret.

Af andre seværdigheder udenfor Lovina anbefales det at tage en heldags vandretur til det hellige vulkanbjerg Gunung Batur og søen Lake Batur, der ligger 25-30 km. fra Lovina, eller tag en slapper i de varme kilder vest for Lovina.

Munduk – frodigt og friske grøntsager

Munduk ligger smukt i højlandet på den nordlige del af Bali i cirka 1.000 meters højde – tæt på regnskov og de tre centrale søer Bratan, Buyan og Tamblingan. Munduk er en af Balis bedst bevarede hemmeligheder, og herfra har man en fantastisk udsigt over bjerge og havet.

Området er blandt de mest frodige i Indonesien, og udbuddet af friske grøntsager er større end noget andet sted på Bali.

h

Det vestlige Bali

Denne del er øens risdepot. Egnen er særdeles frugtbar, og rismarkerne giver et højt udbytte. På sydkysten er der lange og brede strande, og inde i landet er naturen meget varieret med store områder af ufremkommeligt terræn. Her findes Balis eneste Nationalpark, der dækker 76.000 hektar af den vestlige del af øen.

h

Pemuteran – bjergkam og koralrev

Den smalle landevej bugter sig langs kysten, mens landskabet og vegetationen på modsatte side konstant skifter karakter.

De store områder med vinmarker afløses af frodigt vildtvoksende vegetation, som til sidst opsluges af bjergkammen, der markerer den ydre ramme om Taman National Park.

Efter kørsel gennem dette smukke natursceneri ankommer man til Pemuteran.

Et område der endnu ikke har oplevet turister i større antal, og udelukkende appellerer til de rejsende, der ønsker rolige omgivelser. Den smukke natur og den dejlige strand kompenserer til fulde for et begrænset udbud af restauranter og andre faciliteter.

Koralrevet foran Taman Sari og havet omkring Pemuteran har ry for at være et unikt sted at snorkle, fordi intet andet område på Bali har så store koralrev med lavvande. Revene er tilgængelige at dykke og snorkle i, fordi der ikke er stærk strøm og bølger, der ellers er karakteristisk for mange andre koralrev.

h
h

Koralrevet har lidt skade af fiskeri med bomber, og der bliver gjort meget for at holde koralerne i live. Udvis derfor forsigtighed hvis I dykker eller snorkler her.

Kun en kort sejltur væk findes den uspolerede Menjangan Island, som går for at være et af de bedste dykker områder på Bali.

Om aftenen kan I se solen gå ned over Java, mens Balinesiske og muslimske præster beder fra templer og moskeer i nærheden.

Det østlige Bali

Det dominerende og højeste punkt på Bali er Balis hellige bjerg Mount Agung, der er 3.030 meter højt. Mount Agung er en majestætisk knejsende vulkan, der sidst var i udbrud i 1963.

Det bjergrige område omkring vulkanen er et fascinerende syn, og danner den perfekte ramme om en storslået vandretur. Også de mange templer og de hyggelige landsbyer i området er et besøg værd.

Candidasa – mere end et idyllisk fiskersamfund

Efter en køretur langs kysten kommer man til Balis østlige næse, beliggende i regionen Karangasem. I dette enestående område ligger den idylliske kystby Candidasa, der med de farvestrålende fiskerbåde i det funklende sorte sand lokker stadig flere eventyrlystne turister til.

Men end ikke den indbydende strand eller den flammende solnedgang kan måle sig med områdets absolutte højdepunkt, vulkanen Mount Agung. Det bjergrige landskabet omkring den 3.030 meter høje vulkan er et fascinerende syn, og er den perfekte ramme for en storslået vandretur.

h
h

Besøg også de hyggelige landsbyer og de mange templer som pryder området.

Tæt på Candidasa ligger Tenganan, en lille traditionel Balinesisk landsby, hvor indbyggerne er af den tro, at de er de oprindelige Balinesere. Her kan I virkeligt opleve gamle traditioner og ritualer.

Besøg også Amlapura, den tidligere “hovedstad” i regionen, der var tæt ved at blive udslettet af Gunung Agungs vulkanudbrud i 1963, og vandpaladset tæt ved Tirta Gangga. Begge er fredfyldte og smukke byer, hvor I hurtigt får brugt et par timer.

Et andet område som absolut også er en vandretur værd, er området omkring det majestætiske Besakih tempel. Templet kaldes også for moder templet, fordi komplekset rummer helligdomme for alle hinduistiske balinesere.

Besakih ligger i 1.000 meters højde for foden af Gunung Agung vulkanen.

Templet er Balis absolut helligste sted, og her opleves ofte store optog med flere hundrede balinesere i farverige saronger bærende på offergaver.

h
h

Amed og Tulamben – dykning og strand

Amed og Tulamben ligger nord på Balis østlige næse, også i regionen Karangasem og på den østlige side af ​​Mount Agung.

Området er et forholdsvis nyt turistområde, og indbyggerne lever fortrinsvis af fiskeri, salt produktion og turisme. Tempoet her er langsomt, kyststrækningerne er dejlige, og landskabet er fantastisk. Et perfekt sted at slappe af eller dykke.

Her er også mulighed for at leje en af de traditionelle outrigger både (lokale fiskerbåde), og se om man er heldig at få en makrel, barracuda eller tun på krogen. Eller nyd en traditionel massage direkte på stranden.

Tulamben er en lille fiskerby, ca. 30 km. nord for Amed, og blandt de mest populære dykkersteder på Bali. Dette bl.a. grundet vraget af USS Liberty, et amerikansk transport skib som blev torpederet af en japansk ubåd i 1942. Vraget ligger lige ud for kysten, og er dækket af bløde koraller og er hjemsted for mange revfisk.

h

Læs også om områderne:

Gili øerne – Nordvest for Lombok – indbydende strande og svajende palmer
Øen Nusa Lembongan – 11 km. sydøst for Bali – mangroveskove og sandstrande
Øen Nusa Penida – 12 km. sydøst for Bali – naturlig barsk skønhed
Lombok – 35 km. øst for Bali – de store kontrasters ø
Komodo Island – 400 km. øst for Bali – National Park og komodovaranernes ø
Java – Indonesiens hovedø vest for Bali – gammel kultur og fantastisk natur