Generelt om Bali

Bali er med sin størrelse på ca. 5.800 km2. lidt mindre end Sjælland.
Øen er en del af Indonesien, men er på mange måder helt sin egen.

h

Her er der aldrig langt til vandet og en dejlig sandstrand, og det emmer af fred og ro. Naturen er enestående smuk, maden er god og man bor som en drøm.

Bali er perfekt til både afslapning og aktiv ferie. Bali er et uforglemmeligt sted, og de fleste forelsker sig i øen og ønsker at komme tilbage hurtigst muligt.

Se denne video som giver et godt indblik i Bali, kulturen og naturen. For råd og oplysninger før og under rejsen til Bali, se rejseinformation om Bali.

Befolkningen: Det der gør Bali til en enestående oplevelse, og virkeligt tryllebinder og fascinerer de besøgende, er den balinesiske folkesjæl og livsglæde. En kvalitet hos balineserne, der velsagtens kan tilskrives deres særegne hinduisme.

Balis befolkning er på ca. 4,3 millioner, de er enormt smilende, nysgerrige og meget imødekommende. De er arbejdsomme, ihærdige og knokler fra tidlig morgen til sen aften, men virker på ingen måde stressede, som vi kender det fra den vestlige verden.

h
h

Balinesere dyrker deres tro med respekt og ynde, og lever på mange måder et yderst fredfyldt liv, hvor de er taknemmelige for de gode ting, der sker og kommer til dem. Udover troen på en række forskellige hinduistiske guder, hvor Sanghyang Widhi er den højeste, lever balineserne med en nærmest animistisk tro, hvor hvert et træ og sten har sin egen sjæl.

Ligeledes er troen på reinkarnation en vigtig bestanddel i balinesernes livsanskuelse, og de søger at leve i god harmoni med dem selv og deres omgivelser, i håbet om et bedre liv efter dette på jorden.

Bali er en lomme af hinduistisk religion og kultur. Ethvert aspekt af balinesernes liv er gennemtrængt af religion, de mest synlige tegn på dette er de små tilbud (canang sari), der findes i alle balinesiske huse, på arbejdspladser, restauranter, i souvenirboder m.m.

Disse består af blad-bakker, der laves dagligt, og kan indeholde f.eks. blomster, ris, kager, salt, og selv cigaretter og kaffe. De er anvist med brændende røgelsespinde, og stænket med vievand hele tre gange om dagen, før hvert måltid.

h
h

Af de utallige templer der er at finde overalt på øen, kan nævnes øens største helligdom, Besakih-templet, der er “moder”-tempel for hele øen, samt det smukke havtempel Tanah Lot, der skal nydes ved solnedgang.

Se evt. seværdigheder på Bali.

Som besøgende på Bali opleves religionen både som en afslappet og uformel del af balinesernes hverdag, og meget tit kan man opleve farvestrålende optog og ceremonier.

Sprog: Bahasa indonesia er det officielle sprog. På Bali tales også balinesisk, som er et vanskeligt sprog, men alle besøgende der gør en indsats for at tale et par ord, vil blive varmt modtaget af den lokale befolkning.

I turistområderne tales der engelsk og ind imellem andre sprog.

Suksma er balinesisk, og betyder “tak” (thank you) – Mewali er balinesisk, og betyder “selv tak” (you are wellcome). Terima kasih er indonesisk, og betyder “tak” (thank you) – Tidak terima kasih er indonesisk, og betyder “nej tak” (no thanks).

h
h

Naturen: Selv om man mange steder kan opleve et væld af liv og mange mennesker, så er Bali også indbegrebet af uberørt og betagende smuk natur, hvor indre ro kan dyrkes.

Så snart man forlader de bebyggede områder, vil man opleve grønne rismarker og frodige bjergskråninger med palmer og tæt skov.

Bali er en landbrugs ø. Klimaet gør, at der kan dyrkes afgrøder året rundt. Bali er et stort riskammer, overalt ser man de smukke og imponerende terrasser med rismarker, og der høstes flere steder op til tre gange om året.

Er vejret godt, kan man på den nordlige del af øen se vulkanerne i det balinesiske højlandskab ved søen Batur. Fra byen Penelokan, der betyder ”et sted at se”, er der en ubeskrivelig udsigt over hele det vulkanske område.

Storheden er svær at fornemme på afstand, men kraterdybet er over 14 km. i diameter. De fleste dage er landskabet dog indhyllet i tåge.

Der er mange sightseeingture, der inkluderer Batur, og for de friske er der også mulighed for trekking til toppen af vulkanen, som er 1.720 meter høj.

h
h

Flere steder, bl.a. ved Gitgit og Sekumpul vandfaldet på den nordlige del af øen, er det muligt at komme helt tæt på de store og brusende vandfald.

Balis dyreliv ses overalt, dyrelivet er meget interessant, og man kan sagtens komme tæt på både delfiner, aber og mange andre dyr.

Bor man i Ubud, bør man besøge Monkey Forest, som er hjemsted for rigtigt mange aber. Men pas på, aberne går ikke af vejen for at komme helt tæt på, hvis de ser mad, eller andre ting de finder spændende.

Vejret: Bali har tropisk klima, og gennemsnitstemperaturen er knapt 30 grader året rundt. Den tørre periode går fra midt april til sidst i november – her er antallet af regnvejrsdage et par stykker om måneden, og luftfugtigheden er fornuftig.

Fra december til april bringer monsunen regn til Bali, og der kan forekomme heftige regnskyl ud på eftermiddagen og aften. På Bali er der dog meget sjælden tale om dagsregn, og øen kan derfor besøges hele året. Vandet er dejligt varmt hele året, ca. 25 grader.

Som mange steder I verden oplever Bali også store forandringer i vejret.

h
h

Mad og drikke: På Bali kan I finde mad fra hele verden. Man spiser meget billigt, og maden og ikke mindst hygiejnen er god. Det indonesiske køkken er smagfuldt og stærkt.

De almindeligste retter er for eksempel Nasi Goreng (stegte ris med grøntsager, kylling, svinekød og stegte æg), Satay (små trækulsgrillede grillspyd med kød eller kylling, som serveres med jordnøddesauce) og Mee Goreng (stegte nudler med grøntsager og kød).

En anden balinesisk specialitet er Babi Guling (grillet pattegris).

Priserne varierer en del, men efter danske forhold er alt er meget billigt. På en god restaurant koster et almindeligt måltid mad ca. 50 DKK.

Vin er en importvare, og er derfor forholdsvis dyrt. En ”god flaske” australsk vin koster ca. 150 – 200 DKK. Når man er på Bali, bør man også prøve deres lokale vin, kaldet Hatten. Det er en noget billigere vin, og hvidvinen smager faktisk ok. En lokal øl koster ca. 15 DKK. og en sodavand omkring 10 DKK.

Vær opmærksom på at der på mange restauranter tillægges skat og service.

h
h

Strande: Den sydlige del af øen er centrum for Balis turisme. De fleste hoteller ligger i de tre badebyer Sanur, Nusa Dua og Kuta. Men også byerne Seminyak, Tanjung Benoa og de nordlige byer Lovina og Pemuteran er bestemt et besøg værd.

Læs mere om de forskellige byer og områder på Bali.

Sanurs strand er ca. 7 km. lang, og har grovkornet sand. Nusa Dua går for at være en af Balis bedste strande. På denne side af Bali er der rigtigt fine snorkle muligheder, eksempelvis fra øerne Nusa Lembongan og Nusa Penida

Kuta har også en fin sandstrand, men med større bølger der giver ideelle forhold for specielt surfere.

Lovina Beach på Balis nordlige del, er kendt for sin lange strand med sort vulkansand. Her og langs strandene ved byen Singaraja er der også gode muligheder for snorkling og flotte koralrev.

Grundet de mange koralrev kan der forekomme en del koraller på stranden, og det anbefales derfor at bruge badesko. Ebbe, flod samt vinden kan til tider hvirvle sandbunden op, og gøre vandet lidt grumset.

h
h

Shopping: På Bali vrimler det med boder og butikker, hvor man sagtens kan spare mange penge ved at se sig godt for. Shopping på Bali er også at prutte om prisen, selv om det i forvejen virker billigt.

Man bør huske, at man ingen vegne kommer med sure miner på Bali, især ikke når det gælder shopping. For at gøre det rigtige kup kræves det, at man prutter om prisen.

Gør det til en leg, og husk at grine og smile under forhandlingen, det giver den bedste pris.

MEN husk på at de fleste mennesker på Bali har en meget lav indkomst, og det vil næppe betyder noget, hvis vi betaler lidt for meget. En dagsløn for en balinesisk arbejder er ca. 100.000 Rupiah (ca. 50 DKK.).

Hvad der er den rigtige pris er svært at sige, men besøger I et supermarked eller et varehus, får I et realistisk billede af prislejet.

Vær i øvrigt opmærksom på, at det ifølge Washington Konventionen er forbudt at handle med udryddelsestruede dyr og planter, og dermed ulovligt at indføre disse til Danmark. Hvis I er i tvivl, så lad være med at købe det. Se www.wwf.dk

h
h

Vær opmærksom på: Bali er hinduistisk, og der er ting som gæster bør respektere. Rør for eksempel aldrig ved en hindus hoved. Det opfattes som fornærmende.

Besøgende i templer skal være tækkeligt klædt på, og det kræves at man bærer sarong og har skuldrene dækket. Ofte kan man leje saronger ved templet. Saronger kan købes overalt på øen til næsten ingen penge.

Bortset fra dette er der ingen bestemt dresscode på Bali, her er afslappet, også på finere restauranter.

Vidste du f.eks. at: en stenhugger tjener ca. 100.000 Rupiah (ca. 50 DKK.) om dagen. Lønnen for en tjener ligger på ca. 150.000 Rupiah (ca. 75 DKK.) om dagen, plus drikkepenge.

Lønnen for en turguide ligger på ca. 200.000 Rupiah (ca. 100 DKK.) om dagen, plus drikkepenge. Mange af arbejderne i turisterhvervene er sæsonarbejdere og bliver kun aflønnet på dagsbasis.

På Bali er mindstelønnen ca.  100.000 Rupiah om dagen. Det er dog ikke altid at reglerne overholdes.

h
h

Det Balinesiske nytår, kaldet Nyepi Day (også kaldet silence day), er en af de vigtigste dage i den Balinesiske kalender, og på denne dag er alt på øen lukket ned i 24 timer, fra kl. 6.00 på dagen og til kl. 6.00 den efterfølgende morgen.

I dagene op til afholdes der overalt på øen Melasti ceremonier, som er et rensnings ritual hvor det balinesiske folk vil bære alle deres gudesymboler til havet, vandfald eller hellige kilder. Ceremonierne har til formål at rense den menneskelige krop og hele jorden fra alt ondskab og dårlige ånder. Som gæst vil I opleve fantastiske og flotte optog.

Turister er begrænset til deres hoteller, og bliver bedt om at være så stille som muligt hele dagen. Efter mørkets frembrud skal lys holdes på et minimum.

Lufthavnen er også lukket hele dagen, hvilket betyder at der i 24 timer, ikke ankommer eller afgår fly til og fra Bali. Den nøjagtige dato for Nyepi Day skifter hvert år, i 2019 er det d. 7. marts, i 2020 er det d. 25. marts og i 2021 er det d. 3. marts. Jeres guide vil orientere Jer om hvad I kan opleve disse dage og hvordan I skal forholde Jer denne specielle dag.

For råd og oplysninger før og under rejsen til Bali, se rejseinformation om Bali.

h