Komodo Island & National Park

Besøg Komodo National Park og komodovaranernes ø Komodo Island.

Komodo National Park blev grundlagt i 1980, med det primære formål at beskytte de store varaner samt det øvrige plante- og dyreliv i området.

Nationalparken er en del af Indonesien, og omfatter tre store øer: Komodo, Rinca og Padar samt talrige mindre øer, der tilsammen dækker et areal på små 2.000 km². I 1991 kom nationalparken på UNESCOs verdensarvsliste, og nationalparken er blevet udvalgt som en af de New7Wonders of Nature.

h

Ud over at være hjemsted for komodovaranen, er nationalparken også tilholdssted for mange andre bemærkelsesværdige arter, såsom rådyr, hjorte, bøfler, vildsvin, langhalede makakaber, torresbuskhøns og mange forskellige fugle og papegøjearter.

Parken omfatter desuden et af de rigeste marinemiljøer med koralrev, mangrover, undersøiske bjerge og bugter. Disse levesteder huser mere end tusinde fiskearter, 260 koralarter, diverse hajer, djævlerokke, mindst 14 hvalarter, delfiner og havskildpadder.

Administrativt er øen en del af provinsen Nusa Tenggara Timur. Øen er på 390 km² og har omkring 2.000 indbyggere. Det samlede indbyggertal i hele parken er på ca. 3.500 personer. Befolkningen lever fortrinsvis af fiskeri, landbrug og turisme.

Komodo Island er ikke kun kendt for sine frygtindgydende øgler, men også for sit utrolige undervandsliv og sine fremragende dykkersteder. Parken besøges hvert år af ca. 45.000 turister, hvoraf mange netop kommer for at dykke her.

h
h

Komodovaranen

Komododragen, som den også kaldes, er verdens største øgle. Komodovaranen blev i 1912 videnskabeligt beskrevet som Varanus Komodoensis – det største firben i verden.

Den kan blive over 3 meter lang og veje næsten lige så meget som en voksen mand. Den er verdens farligste øgle, da den kan slå store dyr og mennesker ihjel.

Kæmpeøglen lever især af ådsler, men kan også selv jage byttedyr såsom geder, hjorte og endda heste og vandbøfler, der vejer mange gange mere end den selv. Varanen nedlægger mellemstore dyr, som eksempelvis hjorte, “med en hård tackling”. Men de allerstørste dyr kan komodovaranen ikke overmande på normal vis, så der bruger den sit giftige bid.

Giftigt bid: Komodovaranens bid er så kraftigt og giftfuldt, at det kan dræbe både mennesker og dyr. Kæmpeøglen bider sit bytte én enkelt gang, hvor den tilfører sit bytte en slags nervegift. Byttet dør således enten af forgiftningen eller af blodtab.

h
h

Øglen finder frem til byttet ved hjælp af sin fantastiske lugtesans. Den kan lugte et dødt dyr på fire kilometers afstand. Som en slange lugter den ved hjælp af sin lange, gule spaltede tunge, som den hele tiden spiller med.

Stor appetit: Komodovaranen kan æde, hvad der svarer til 300 bøffer i ét måltid. Varanen har lange, krumme og savtakkede tænder, og i modsætning til en krokodille, kan den nemt tygge igennem skind og kød. Intet går til spilde. Den sluger også indvoldene, huden, knoglerne og hovene. Som en anden drage lever komodovaranen i huler.

Trusler: Den store øgle er først og fremmest truet, fordi den er sjælden. Den lever kun på ganske få øer i Indonesien, og man mener, at der kun er omkring 6.000 tilbage. Komodovaranen har tidligere været jaget, men er nu totalt fredet.

Det sker dog at varanerne bliver ofre for én af sine egne artsfæller. Store komodovaraner er kannibaler, og æder gerne de små varaner. Derfor lever de små varaner oppe i træerne, hvor de kan være i sikkerhed for de store, som ikke kan klatre.

h

Komodo pakke på 3 dage med 2 overnatninger ombord på båden

h

Dag 1: Denpasar – Labuhan Bajo – Rinca – Komodo

I bliver hentet på hotellet og kørt til lufthavnen på Bali, hvorfra flyver I til Labuhan Bajo. Ved ankomst til lufthavnen venter jeres guide, for at køre jer til havnen (turen tager ca. 15 min.).

Der vil I blive indkvarteret på skibet, og herefter sejler I (ca. 2,5 time) til Rinca Island som er den næststørste ø i Komodo National Parken. Ved ankomsten til øen vil en Park Ranger føre jer gennem en af Rinca øens typiske tørre skove. (der er 3 ruter at vælge imellem alt efter kondition m.m.)

De mange forskellige vegetationer i Komodo National Park giver gode betingelser for forskellige dyr, som for eksempel rådyr, bøfler, vildsvin, langhalede makakaber og mf. De lever af forskellige blade, frugter, blomster, rødder og græs som findes i parken.

Sidst på dagen sejler I til den lille ø Kalong Island som ligger ud for Komodo Island, her kan I nyde den fantastiske udsigt og ved solnedgang kan I opleve tusindvis af flagermus farende gennem luften. Frokost, aftensmad og overnatning er ombord på båden.

h
h

Dag 2: Komodo – Labuhan Bajo

Efter morgenmad, starter I safarituren, hvor I skal opleve nogle af øens ca. 1.700 varaner i deres naturlige omgivelser (der er en gåtur på ca. 2 km. til Banunggulung, for at se komodovaranerne).

Komodo Island har et areal på ca. 390 km², landskabet er dekoreret med rustrøde vulkanske bakker, savanner og skove og er det perfekte miljø for komodovaranerne. Øen er også hjemsted for vilde dyr, såsom hjorte, vildsvin og fugle (f.eks. papegøjearten lille gultoppet kakadu, tallegallahøne og grøn isfugl). Af alle dyr i parken er komodovaranerne øverst i fødekæden.

En Ranger vil guide jer på hele turen, og fortælle om varanerne, flora og fauna på øen. Efter turen (der tager ca. 2 timer) er der frokost ombord på båden. Herefter sejler I (ca. 20 minutter) til “Pantai Merah” også kendt som Pink Beach. Her har I ca. 1,5 time til snorkling, svømning eller solbadning. Stedet er en af syv lyserøde strande i verden og de smukke koraller og det klare vand gør stedet ideelt for fantastisk snorkling.

Hvis tiden og havtilstanden tillader det sejle I (ca. 1,5 time) til Manta Point og hvis I er heldige, kan I her opleve de store Manta Ray. Sidst på dagen sejler I (ca. 3 timer) tilbage til Labuhan Bajo. Morgenmad, frokost, aftensmad og overnatning er ombord på båden.

h
h

Dag 3: Labuhan Bajo – Denpasar

Efter morgenmaden tager I (hvis tiden tillader det) på en lille udflugt til det lokale marked i Labuhan Bajo, hvor I kan opleve de lokales aktiviteter og gøremål. Herefter skal I besøge ”Batu Cermin” (spejlgrotten).

Grotten blev opdaget i 1951 af den hollandske præst, Theodore Verhoven og har et areal på over 19 ha. og er nogle steder 75 meter høj. Gennem et hul i grotten kommer lysstråler ind og giver et spektakulært show med reflekteret sollys. Grotten byder også på fantastiske drypsten og søjler. Efter en lille time i grotten kører I til lufthavnen for at flyve tilbage til Bali (nogle gange ligges turen til grotten ved ankomsten). Ved ankomsten til Bali bliver I kørt til jeres hotel.

Individuelle rejser

Kombiner jeres Bali rejse med et uforglemmeligt ophold i Komodo National Park. Kontakt os med jeres ønsker, så udarbejder vi et tilbud til jer. Alle vores rejser til Komodo arrangeres altid individuelt, og tilpasses så de passer bedst med jeres ankomst og afrejsetider mellem Bali og Komodo.

Ønsker I flere nætter, kan Komodo pakken også forlænges eller kombineres med overnatning på øen Flores eller nogle af de andre eksotiske øer i området. Start eller slut evt. turen med nogle nætter på f.eks. Mohini Komodo Resort.

h
h

Skibene

Overnatningerne foregår på én af de to skonnerter ”Nusa Tara” eller ”Tarata”. Begge skonnerter har 3-6 skibskahytter til 2 personer, alle med aircondition og privat badeværelse med toilet og bad.

Nusa Tara og Tarata har soldæk og opholdslounge, og begge skibe er fuldt udstyrede med sikkerhedsudstyr, snorkeludstyr m.m. Ombord på bådene serveres både indonesisk og europæisk mad.

Priser

Priserne for 2020 starter ved 4.500 kr. pr. person (baseret på minimum 3 deltagere). Ved f.eks. 2 personer starter prisen ved 5.700 kr. pr. person. Ekstra nat på båden koster ved 3 personer 1300 kr. pr. person og ved 2 personer 1.600 kr. pr. person.

Hertil kommer flybilletter fra Bali tur/retur. Prisen varierer en del, men ligger omkring 1.500 – 2.000 kr. pr. person. Se rejseberetning fra gæster.

h

Stemnings billeder fra Komodo Island

h
h
h
h
h
h
h
h
h
h
h
h
h
h
h
h
h
h